אמנות הבונסאי מסקרנת רבים וטובים.

החשיפה לבונסאי בסרטים, בטיולים ובגנים בוטניים, בארץ ובחו"ל, מעוררת רצון להתנסות בגידול ועיצוב בונסאי.

במבט ראשון נראה כי אימוץ הבונסאי כתחביב פשוט וקל…לוקחים צמח…"תוקעים" בעציץ שטוח…גוזמים 2-3 פומפוני עלווה…ויש לנו בונסאי לתפארת.

מהר מאד מתברר שהתוצאה לא מרשימה במיוחד וגם…צריך לתחזק, לשמר ולטפח את הבונסאי והדבר כרוך בהתמדה ויידע.

מכאן ועד נטישה של התחביב החדש, הדרך קצרה ומהירה.

כיצד נוכל להצליח בגידול בונסאי מבלי להתייאש ולנטוש את העיסוק בתחביב הנפלא הזה?

הדרך להצלחה כרוכה בהכנה, לימוד וניצול הנסיון שהצטבר במהלך מאות שנים.

גידול וטיפוח בונסאי משלב תחומים רבים, זה סוד קיסמו ועוצמתו וזה גם הקושי העיקרי באימוצו.

הבונסאי כורך בתוכו: בוטניקה, גינון, אסתטיקה, אמנות ופיסול קינטי יחד עם תכונות כתכנון מספר צעדים קדימה, דמיון, יצירתיות וכמובן סבלנות, התמדה והקפדה על פרטים.

הכנה טובה מתחילה בסיור כיפי בגני בונסאי, משתלות ואוספים בארץ ובעולם. רצוי וחשוב להצטרף לסיור מודרך עם הסברים ואפשרות לשאול שאלות.

בסיורים נחשפים בתלת-מימד ומקרוב לעושר הסגנונות, אסכולות העיצוב וסוגי הצמחים…נהנים… ומתחילים לגבש טעם אישי והעדפות לכיוון מסויים.

במקביל רוכשים יידע תיאורטי מתוך ספרים, אתרי אינטרנט וסרטונים ברשת וכמובן משיחות ומפגשים עם יוצרי בונסאי מנוסים ואמינים.

מעבר לידע כללי חשוב לרכוש ידע מקומי רב ככל הניתן. הבונסאי בארץ שונה בהמון אספקטים מבונסאי יפני/עולמי.

האקלים בארץ ומיגוון הצמחים מכוונים לבונסאי שונה מהנעשה בתחום זה בעולם. חשוב להכיר את האפשרויות האדירות שיש לבונסאי בישראל וגם את מעט המגבלות.

במאמר זה אסקור בקצרה מספר החלטות ובחירות בסיסיות שתסייענה לכם לחסוך זמן ועגמת נפש ולהימנע מראש משגיאות שמתחילים נוטים לבצע.

יצירה ראשונית
לימוד מקדים – לפני שמתחילים, חשוב לצבור כמה שיותר מידע בסיסי ולראות מספר אוספים של בונסאי במציאות. חשוב שתהיה נכונות ללמוד בהמשכיות לאורך כל השנים בהם תעסקו בבונסאי. ככל שתצברו יותר ידע תצליחו יותר.
חומר גלם – נסו להשיג את חומר הגלם (צמח) האיכותי ביותר שידכם משגת. עיצוב בונסאי הינו תהליך שאורך שנים רבות ולכן עדיף לחסוך זמן ולהתחיל מצמח מפותח ומעניין. אל תבזבזו זמן יקר על הנבטות והשרשות. ריבוי צמחים הינו תחום מרתק אך אינו קשור לבונסאי בשום צורה וניתן לעסוק בו במקביל לבונסאי. זאת אולי העצה החשובה ביותר למתחילים. מקור העוצמה העיקרי של עץ הינו בסיס הגזע ואחיזתו בקרקע ולכן זה מה שנחפש בחומר גלם כתנאי בסיסי. את הענפים והצמרת ניתן להוסיף ולבנות בהמשך אך בסיס הגזע ושורשים עיליים קשה וממושך יותר לשפר.
סוגי צמחים שמתאימים לארץ – האקלים בישראל מאפשר לגדל בונסאי ממבחר גדול של סוגי עצים מקומיים וכאלה שהתאקלמו כאן שנים רבות בהצלחה. מומלץ להתחיל בסוגים אלה לפני שמנסים אדר יפני, ארז הלבנון ושאר מיני צמחים שהסיכוי להצלחתם בארץ מיזערי.
עונה מתאימה – כדאי להתחיל באביב במזג אוויר נוח שיבטיח סיכויי הצלחה גבוהים. עונה נוספת סבירה הינה הסתיו המוקדם בסוף ספטמבר וחגי תשרי.
עיצוב
מהבסיס לצמרת – להבדיל מפיסול דומם בו לוקחים גוש חומר ומסירים את "המיותר" עד שמתגלה "הפסל החבוי בגוש", בונסאי מעצבים מלמטה למעלה, מהשורשים לצמרת. בוחרים חומר גלם טוב עם בסיס טוב (שורשים עיליים ובסיס גזע מרשים ומחודד) ואז: א. מסירים לחלוטין כל חלק עליון חסר פוטנציאל. ב. חלקים עם פוטנציאל משאירים ומטפחים במשך שנים. ג. חלקים חסרים בונים ומעצבים בהדרגה במשך שנים.
עיצוב אינסטנט – מעבירי סדנאות, הדגמות וקורסים לבונסאי מעוניינים לעיתים קרובות להעניק לנרשמים "תמורה מלאה לכספם" ותחושה של התקדמות מהירה בדרך אל הבונסאי. השיטה הנפוצה הינה לקחת חומר גלם מאד מסועף ועשיר בעלווה. בשלב ראשון – מעניקים לצמח תספורת מהירה להסרת חלק מהעלים וההסתעפויות. בשלב שני – מלפפים את כל הצמח בחוטי אלומיניום ומכוונים אותם ליצירת נפח ותנועה. בשלב שלישי או במקביל – שוברים ענפים, מקלפים אותם ויוצרים ג'ין (JIN = ענף יבש)…ולקינוח מעבירים את הצמח לעציץ בונסאי תוך כדי חשיפת חלק מהשורשים. כל זאת מתבצע בהדגמה אחת או במשך זמן קצר יחסית. בראבו, עיצבנו בונסאי בחצי שעה או בחמישה מפגשים. התוצאה לא אמינה ובמקרים רבים הצמח לא יחזיק מעמד לאורך זמן. בונסאי מעצבים בתהליך מדורג במשך שנים מהבסיס לצמרת ולא "במכה אחת" גם אם חומר הגלם הינו הטוב בעולם. סבלנות ואורך רוח.
עיצוב כפוי – תופעה מאד נפוצה אצל מתחילים שבה מעתיקים עיצוב לא מתאים. למשל מעצבים זית או אלון עם צמרת משולשת של עץ אורן/ארז. לכל עץ האופי הטבעי שלו וכדאי לפחות בתחילת הדרך לשמור על מראה טבעי ואמין.
"הלוואה וחיסכון" – כולנו מכירים את התופעה המביכה בה קרחים מכסים את הפדחת בשערות ארוכות מושאלות מהצדדים. הרצון ליצור בונסאי מהיר מוביל לתופעה בה מגדלים ענפונים ארוכים ודקים ואז מלפפים ומפתלים אותם כדי להשיג נפח ולמלא חללים. התוצאה מגוחכת ולא אמינה. ענפים כאלה לא קיימים בעצים אמיתיים.
פרופורציות – גודל הבונסאי לא משמעותי כל עוד אינו עולה על 1 מטר. קיימת נטייה מוגזמת לנסות ליצור בונסאי "ענק" ומסיבי. הדבר היחיד שמאד עקרוני בבונסאי הינו הפרופורציות בין חלקיו ואבריו השונים. חשוב לשמור על יחסי גודל סבירים בין הגזע לענפים והעלים.
חוטי ליפוף – ליפוף חוטי נחושת/אלומיניום לצורך עיצוב הינו טכניקה חשובה. הליפוף מתאים במיוחד לצמחים מחטניים (ברוש, אורן, ערער). שימוש יתר בליפוף גורם לעיצוב להיות מלאכותי. חשוב להכיר טכניקות עיצוב בגיזום ובמיוחד גיזום הסחה. כשמלפפים חשוב מאד להסיר את החוט בזמן לפני שהוא שוקע לתוך הענף ומותיר סימנים.
התאוששות – כל צמח צריך הפסקת מנוחה והתאוששות בין פעולות דרסטיות. לא מבצעים בבת אחת מספר פעולות במקביל. מבצעים פעולה ומניחים לצמח להתאושש מספר ימים, חודשים ולפעמים יותר משנה. ישנם צמחים הרגישים לכך במיוחד וצריך להכירם (אורנים, ערערים, חרובים וכדומה).
עקרונות אמנותיים – בונסאי הינו פיסול לכל דבר ולכן חשוב להכיר עקרונות אמנותיים לפיסול תלת-מימדי. בנוסף קיים מימד הזמן והצמיחה שחייבים לקחת בחשבון כש"מפסלים" בונסאי.
הסרת עלים –  במהלך העיצוב אנו מסירים עלים מיותרים וזה לגמרי תקין. העלים מייצרים מוטמעים שמעניקים אנרגיית צמיחה לעץ ומסייעים לעיבוי הגזע והענפים. חשוב להסיר עלים בהדרגה כדי לא לפגוע בצמיחה.
סבלנות – אין קיצורי דרך בבונסאי. לפעמים נדמה מצפייה בהדגמות וסרטונים שניתן ליצור בונסאי אינסטנט… טעות! יצירת בונסאי הינה תהליך שמתמשך שנים רבות. כל פעולה קיצונית שמנסה לקצר תהליכים עלולה להסתיים במות הצמח ומפח נפש. סבלנות.
אחזקה
השקיה – האקלים במזרח הרחוק ובאירופה גשום לאורך כל השנה ולכן שם מאד חוששים מעודף מים. אצלנו המצב הפוך, רוב השנה חמה ויבשה. הקפדה על השקיה סדירה הינה המשימה היומיומית החשובה ביותר. מומלץ להתקין מערכת השקיה ממוחשבת בטפטוף במידת האפשר.
מיקום – חשוב למקם את הבונסאי מעל הקרקע, על שולחן או סטנד במקום מוגן מרוחות חזקות ומואר היטב. צל חלקי מחוץ לבית הינו אופטימלי לרוב הצמחים. גידול בונסאי בתוך הבית דורש הקפדה מיוחדת על עצמת האור הטבעי והשלמת אור מלאכותי במידת הצורך.
דישון – אם משתמשים בדשן בשחרור מבוקר, חייבים להצניע אותו בתוך מצע השתילה. מאחר ועיקרון הפעולה הינו אוסמוזה, הנחה שלו על פני השטח חסרת כל תועלת!
מזיקים – לבדוק כל יום אם הצמח נגוע. כל בעיה לאבחן בעזרת בעל מקצוע ולטפל מוקדם ככל הניתן לפני שהנזק יהיה בלתי הפיך.
גיזום בעונה מתאימה – גיזום ענפים והשורשים חייב להתבצע בעונות המתאימות. גיזום בעונה לא מתאימה עלול לגרום נזק קשה עד כדי תמותת הבונסאי.
טיפול יתר – לא מציקים לעץ בונסאי. מעניקים לו רק את הטיפול ההכרחי לבריאותו ולעיצוב. ככל שיהיו לכם יותר עצי בונסאי באוסף, תציקו פחות. להיטות יתר מביאה לפעולות מיותרות שמונעות מהצמח להתפתח.
כללי
כלי עבודה ירודים – אל תתפתו לרכישת כלי עבודה זולים באינטרנט. איכות עולה כסף ואין מתנות ברשת. כלי זול שנראה טוב בתמונות יתגלה כעשוי מיציקת ברזל ולא מפלדה מחושלת. מומלץ לרכוש כלים איכותיים מתוצרת יפן. אתם… והצמחים, תרגישו מיד בהבדל וההשקעה תשתלם לאורך זמן.
בחירת עציץ – התעלמות מתפקיד העציץ בעיצוב הבונסאי הינו טעות נפוצה. העציץ הינו חלק בלתי נפרד מהבונסאי, משלים אותו ומחמיא לו. התפתחות ובריאות השורשים גם מושפעת מאד מצורת העציץ, עומקו, עוביו והחומר ממנו הוא עשוי. בחרו עציץ בקפידה.
צפיה בהדגמות אינסטנט – ברשת האינטרנט המון סרטונים עם הדגמות "הוקוס פוקוס" ליצירת אינסטנט בונסאי. אל תלכו שולל. במקרים רבים הבונסאי לא שורד את כל הפעולות האגרסיביות שמבצעים עליו בהדגמה. מומלץ לצפות רק בסרטונים שמלווים את העיצוב לאורך זמן ומראים את ההתאוששות וההתפתחות שלו לאורך שנה לפחות.
לימוד בוטניקה וגננות – צריך לזכור שבונסאי הוא צמח. חשוב להכיר עקרונות בסיסיים בגידול צמחים לפני שמתחילים להשקיע בעיצוב הבונסאי.
התמדה – בונסאי הינו "חבר לחיים". התמדה בתחזוקה ובטיפוח הינה חיונית להצלחה לאורך זמן.
להשאיר בונסאי ללא השגחה אמינה – נוסעים? תוודאו שמישהו אמין ומתאים יטפל בבונסאי שלכם. אני שומע יותר מידי סיפורים נוגעים ללב בנושא. חשוב גם להחליף סוללות של מחשבי השקיה לפני שנעדרים לתקופה ארוכה.
חבר לבונסאי – מיצאו לכם חבר בעל נסיון בתחום הבונסאי, היפגשו והתיעצו איתו מידי פעם. אין חכם כבעל ניסיון…וזה כיף גדול לחלוק הנאה מתחביב.
לסיכום

מנסיוני, הנטייה הטבעית של מתחילים רבים הינה שלא להקשיב "לזקנים" ולא ללמוד מנסיונם של אחרים.

נסו לאמץ את המלצותי וברבות השנים תיהנו מהתוצאות.

בהצלחה במסע המופלא אל הבונסאי.

בונסאי - התחלה מוצלחת 1