עוצמתו של עץ בונסאי מרשים מושפעת מעוצמת השלד, הכולל גזע עבה ומתחדד וענפים מפותחים ומסועפים.

גזע בונסאי עבה – מספק תמיכה טובה לצמרת, מהווה צינור משופר להעברת מים וחומרי צמיחה מהשורשים לעלים ובכיוון ההפוך… וכמובן מעניק לעץ מראה מרשים, עוצמתי ודרמטי.

עץ בונסאי מרשים מתחדד בגזע ובענפים. קוטר הגזע והענפים עבה בבסיסם וצר ככל שמתרחקים מהבסיס ומתקרבים לצמרת. ההתחדדות מעניקה בטבע יציבות מיכנית למיבנה העץ כפי שמגדל אייפל רחב בבסיסו והולך ונעשה צר בגובה.

עיבוי והתחדדות גזע בונסאי 1

כיצד נעבה ונחדד את הגזע?

נשתמש במספר שיטות וטכניקות שנוסו והוכחו כיעילות במשך מאות שנים:

חומר גלם איכותי – הדרך הקצרה ביותר לבונסאי בעל גזע מרשים מתחילה בחומר הגלם הכי איכותי שניתן להשיג. גזע עבה, מסוקס, התחדדות טובה ושורשים עיליים מפותחים. אם מתחילים מזרעים ושתילונים צריך להמתין 10-20 שנים לקבלת חומר גלם עם גזע איכותי.

חשיפת בסיס הגזע הטמון בקרקע – חומר גלם טוב טומן בחובו אוצר. חושפים את השורשים העיליים וצוואר-השורש ומגלים את בסיס הגזע התת-קרקעי. עצים מסוגים מסוימים מצטיינים במבנה רחב ומחודד במיוחד בצוואר השורש. חשוב להקפיד להגן על השורש שנחשף משמש ויובש במשך כשנה לאחר החשיפה.

גידול חופשי של חומר הגלם – בקרקע או במיכל גדול. לדשן בנדיבות אבל לא בהגזמה. ככל ששטח העלווה הכולל גדול יותר, כך הצמח מתפתח יותר והגזע מתעבה. גידול נכון בקרקע נותן תוצאה משמעותית. ניתן להניח משטח מתחת לשורשים כדי לקבל שורשים עיליים רחבים ומפותחים. גידול במיכל גדול מאפשר יותר בקרה על הצמח ומקל על המעבר לעציץ בונסאי רדוד בהמשך. ניתן לשלב את 2 השיטות על ידי גידול במיכל עם חורי ניקוז רבים וגדולים בבסיסו שיאפשרו לחלק מהשורשים לצאת מהמיכל ולהשתרש בקרקע.

קיצור גזע וענפים וגיזומי הסחה – א. מגדלים עץ באופן חופשי ומקצרים לגובה כשליש מגובה הבונסאי העתידי. הגיזום מבוצע כגיזום הסחה לשינוי קל בכיוון צמיחת הגזע. גיזום הסחה = גיזום אלכסוני מעל ניצן הפונה לכיוון המיועד.  ב. מגדלים שוב באופן חופשי ואחר כך מקצרים בגיזום הסחה לגובה כ-2/3 מגובה הבונסאי העתידי. ג. מגדלים שוב באופן חופשי ואחר כך מקצרים לגובה הבונסאי שתוכנן מראש. אחרי שלושה גיזומים כאלה מתקבל גזע עבה עם התחדדות ותנועה.

עיבוי והתחדדות גזע בונסאי 2

ענפי הקרבה = Sacrifice branches – ענפים זמניים שאינם חלק מהעיצוב הסופי אבל הם מסייעים לעיצוב. מאפשרים לענפי הקרבה לצמוח באופן  חופשי באזור הנדרש. ענפי הקרבה לצורך עיבוי הגזע יכולים להיות ממוקמים לאורך כל הגזע אבל אם מעוניינים בהתחדדות חייבים למקמם בבסיס הגזע או בשליש גובה הגזע. ענפי הקרבה מעבים את החלק ממנו הם מסתעפים ומתחתיו בלבד! בזמן שענפי הקרבה זוכים לצימוח חופשי, שאר הענפים נגזמים באופן סדיר. כשענפי הקרבה יוסרו מבסיסם תישאר צלקת גדולה. אל דאגה, לאחר מספר שנים הצלקת תגליד. כדי להסתיר צלקות אלה, רצוי לבחור ענפי הקרבה בצד האחורי של הגזע. כשמעוניינים בצלקת כתוספת לאופי הצמח ניתן למקם אותה בכל מיקום המשרת את העיצוב. ניתן להשתמש במספר ענפי הקרבה במקביל ולהסיר כל אחד מהם כשמטרתו הושגה.

הסבר לשיטה: ריבוי עלים על ענף ההקרבה מאפשר יותר תוצרי פוטוסינתיזה. העלים צורכים אנרגיית אור מהשמש, מים מהאדמה ודו תחמוצת הפחמן מהאוויר, מייצרים גלוקוז שמובל לחלקי הצמח השונים ומספק אנרגיה. כרגיל, מי ש"קרוב לצלחת" מקבל יותר וכך חלק הגזע הקרוב לענף ההקרבה נהנה מאספקת אנרגיה משופרת שמניעה תהליכי מטבוליזם..נעצור כאן.

שטח עלווה – קרוב לאזור שרוצים לעבות משאירים הרבה עלים ובאזור שרוצים להשאיר דק יותר מסירים עלים. כך ניתן לשלוט בהתעבות אזורים שונים. העקרון זהה לענפי הקרבה אבל ללא ענף מיוחד שיוסר אלא על ענפים שהם חלק מהעיצוב "הסופי".

איחוד ואיחוי מספר צמחים/גזעים – מצמידים בחוזקה ולאורך זמן רב מספר גזעי צמחים עד שהרקמות שלהם מתאחות. ניתן להסיר את קליפת העץ בשטח המגע בין הגזעים השונים כדי לזרז איחוי. לא מתאים לכל סוג צמח ולא תמיד התוצאה שווה את המאמץ.

"חוסם עורקים" – תוצרי הפוטוסיתיזה מהעלים מובלים לכל חלקי הצמח לרבות השורשים ומזינים אותם. עצירתם מעודדת צימוח מעל נקודת העצירה. ניתן ללחוץ על קליפת העץ (שיפה)  בעזרת טבעת חוט מתכת מהודק או להסיר טבעת קליפה מהיקף הגזע בפעולה שנקראת חיגור. בדרך כלל יבוצע בבסיס הגזע אך ניתן לבצע זאת גם על ענפים. התוצאה הינה עלייה בריכוז הסוכרים מעל "חוסם העורקים" שגורמת להתפתחות ועיבוי. חסימה כזאת חייבת להיות זמנית אחרת תגרום לצמח נזק. צריך לאפשר לצמח הגלדת החיגור ולהסיר את טבעות המתכת. מומלץ לביצוע בזהירות ומידתיות רק על ידי מגדלים מנוסים.

כירסום וגילוף – ניתן לכרסם ולגלף בציוד מיוחד את החלק העליון של הגזע ובכך להצר את היקפו וליצור התחדדות. מומלץ רק למנוסים/מומחים שמבינים איך הצמח בנוי ומגיב למניפולציות האלה. זהירות! עלול להיגרם נזק בלתי הפיך לצמח. חשוב לשמור על כללי בטיחות, סכנת פציעה למשתמשים בציוד כרסום וגילוף.

פיצול גזע = Trunk splitting – מפצלים את הגזע במרכזו על ידי מפסלת/משור/גילוף. מרחיבים את החתך ותוקעים בו טריז. הגזע מתרחב ומגליד במשך שנים רבות. ישנן שיטות רבות לביצוע. לא מתאים לכל סוג עץ ולמתחילים.

לסיכום: לימדו איך לעבות ולחדד גזעי בונסאי וברוב המקרים התוצאה תהא מרשימה יותר אך זיכרו שניתן גם לעצב בונסאי מעודן, דקיק ומרשים.